IZLOŽBA U POSEDARJU

Ponovno jedan uz drugoga, uz sve što su prošli branitelji šire pozitivnu energiju

BRANITELJSKI PROJEKT “UMJETNOŠĆU I LJEPOTOM PROTIV PREDRASUDA” IDE DALJE – POSEDARJE

ART

Priča je počela prvom izložbom u Veteranskoj bolnici u Zaboku, nastavila se u Velikom Taboru u organizaciji Udruge ratnih veterana Domovinskog rata “Crne Mambe” i Udruge specijalne jedinice policije Barun, predstavljanjem kipara Marijana Zajeca Ko-zea, slikara Damira Medvešeka, fotografa Morgana Matijevića, uz gosta izložbe Charlija Delafelda.

Spoj i povezanost umjetnika branitelja, umjetnika civila i gostiju iz inozemstva na ovoj izložbi je naglasak na zajedništvu, unatoč različitostima kultura. Umjetnost se prikazuje kroz skulpture i slike ne samo na nivou Hrvatske već i svijeta.

Dana 19.01.2018.u 18:00 sati na svečanom otvorenju, priča se preselila u Posedarje. U spomen na akciju Maslenica nakon 25 godina prva bojna “Crne Mambe” 2.gbr i SJP Barun ponovo su sa svojim suborcima, prijateljima stajali jedan uz drugog. U istom duhu ratnih priča, anegdota, kroz suze i smijeh sjećanje je opet postalo sadašnjost, ali samo u određenim trenutcima. Okretanje ka budućnosti se pronašlo u gotovo svakoj rečenici.

Svatko je mogao percipirati pojedinu sliku, skulpturu kako je htio, ali nije mogao izbjeći činjenici da se kroz ovu izložbu opet prikazala ljepota Hrvatske i Hrvatskih proizvoda.

U Osnovnoj školi “Braće Ribara” u Posedarju prije samog otvorenja izložbe  govor je održao dr.sc.Enes Quien koji je u kratkim crtama opisao djela i rad samih umjetnika, ali isto tako i istaknuo bit same ideje da se umjetnošću i ljepotom bore protiv bilo kakve predrasude.

Uz klapu Koporan iz  Poličnika i djece OŠ “Braće Ribara”, uz profesoricu Gabrijelu Mrkela program su uveličali brojni posjetitelji, kako mještani tako i gosti iz raznih dijelova županije.

Uz pokroviteljstvo Općine Posedarje, Udruge Posedarje moje, Udruge Čelinka, najveću zahvalnost također iskazujem i gosp. Marijani i Marijanu Bolić, koji su pridonijeli realizaciji ovakve jedne jedinstvene izložbe u Posedarju.

Bilo je zadovoljstvo i neopisivo riječima prisustvovati ovako jednom svečanom događaju. Teško je izraziti svoje mišljenje kad se ujedno i mislima i osjećajima prožimaju radost, tuga, ponos… Koliko god čovjek sve to osjećao ne može pobjeći od činjenice da su to ljudi, koji i danas uz sve što su prošli šire takvu pozitivnu energiju. Ne žive u prošlosti, a istodobno tu prošlost prenose na način da nas podsjećaju što je to zajedništvo, što je pojam: biti čovjek s obrazom, što su ljudske vrijednosti.

Budimo realni da u ovom vrtlogu surove realnosti i borbe za opstankom zaboravljamo tko smo i što smo. Osobno sam upoznala ljude sa dušom, slobodno ću se izraziti i reći i prijatelje koji su me podsjetili na činjenicu da nije bitno tko si u društvu niti koji auto voziš, niti koju odjeću nosiš,  već da svaki dan živiš sa srcem. Ljudi koji su me podsjetili da i dalje odgajam svoju djecu u vrijednostima ljudskosti i da pomognu bilo kome, ma kakve god bio boje kože, nacionalnosti, vjere…

Hvala Vam !

Ovdje ne staju već kroz narednu godinu u planu su i dalje izložbe diljem Hrvatske, a ako se nađu u Vašem gradu ili mjestu, odvojite vrijeme i posjetite ih.

Zrinka Brkić

Izvor članka:  portal “crnemambe.hr”

Foto: DPCM/Davor Gorupić

Autor: Mario Mehaković

2018-02-14T21:13:59+00:00

Kontakt info

Borčec 46, 10090 Zagreb

Phone: +385 1 3483 502

Mobile: +385 98 246 107

Web: Posjetite našu stranicu

O STUDIU-MORGAN

STUDIO-MORGAN d.o.o. je tvrtka koja se bavi modernim tehnologijama, u svrhu što boljeg predstavljanja Vaše tvrtke, posla, hobija, ili slično. Posebni smo po tome što objedinjujemo više vještina, tako da kod nas možete dobiti potpunu uslugu. Video, fotografija, vizualni identitet, grafički dizajn, web stranica, produkt foto…

Recent Works

Nove objave

error: Sadržaj je zaštićen autorskim pravima !!